Metszeni akarok! De melyik a termőrügy?

Sokan vagyunk úgy, hogy végre telket vettünk fiatalabb- idősebb gyümölcsfákkal vagy ültetvénnyel. Azonban nem merünk neki állni a metszésnek, mert nem ismerjük a gyümölcsfák rügyeit. Most bemutatok egy szuper egyszerű módszert képekkel, amely kezdő és haladó kertészeknek ugyanúgy hasznos lehet. Ezt a bejegyzést azoknak is ajánlom, akik akár mellékkeresetként is, de bevételt szeretnének szerezni a gyümölcsök termesztéséből.


Kertészmérnököknek és gyümölcstermesztőknek gyors infó

A hajtatással megállapítható:


A címben feltett kérdésre a válasz nem olyan nehéz, mert van egy szuper egyszerű módszer a sok közül, amellyel kezdőként is tudatosan elindulhatunk és megalapozhatjuk a jövőbeni szakmai tapasztalatunkat az évek során. A szerzett tapasztalatokból pedig hamarabb csinálhatunk akár profitot is.

A szuper egyszerű módszer: a hajtatás

Minden gyümölcsfát – legyen az például alma, körte, meggy vagy őszibarack – különböző módon kell metszeni. A közös bennük, hogy valamikor erősebben és valamikor gyengébben kell megmetszeni őket a termőrügy terhelés helyes beállítása miatt. Ehhez ismerni kell az adott gyümölcsfa rügyeit és az úgy nevezett termőrészeit.

A metszés erősségének megállapítására az egyik módszer a hajtatás, amelynek a megvalósítását 5 lépésben mutatom be:

  1. Február közepétől, lehetőleg a legnagyobb fagyok után szedjünk termőrészeket!
  2. Számoljuk meg a termőrészeken a (vélt) termőrügyeket!
  3. Szobahőmérsékleten tegyük egy üveg vízbe és várjuk meg a virágzást!
  4. Számoljuk meg a megjelenő virágokat!
  5. Írjuk fel, hogy hány nap alatt hajtott ki és virágzott ki a termővessző!

Mire tudunk kezdő gyümölcsfa-apolóként következtetni a hajtatásból?

Aki idén olyan szerencsés, hogy termőre fordult gyümölcsfa tulajdonosa lett, annak azt javaslom, hogy ezt az évet a metszés helyett inkább a megfigyelésre használja ki. Abban biztos vagyok, hogy a hajtatással egy életre meg tudjuk különböztetni a termőrügyet a hajtásrügytől. Ez a tudás pedig előnyt jelenthet, ha a jövőben többet szeretnénk tudni a gyümölcsfánk ápolásáról és metszésoktatásra vagy metszésbemutatóra megyünk. Tehát nem a nulláról kell majd kezdenünk, és akár a youtube videók is érthetőbbek lesznek, mert jobban oda tudunk figyelni az apró részletekre.

Ha mégsem sikerül megkülönböztetni a hajtásrügyet a termőrügytől, akkor ajánlom elolvasni az „Így lesz bő gyümölcstermésünk 2021-ben” című bejegyzésemet, illetve ajánlom az egyik Főkertész.hu programot vagy a Főkertész.hu egyik szolgáltatását.

Mire tudunk haladó kertészként következtetni a hajtatásból?

Nagyon sok információt kiszűrhetünk ebből a vizsgálatból. A kihajtás és a virágzás gyorsasága azt jelenti, hogy jó a virágok fejlettsége és a fa kondíciója. Ezt megerősítheti a virágok nagysága és a levelek színe is. Minél illatosabb a virág, annál jobban számíthatunk jó kötődésre. A megjelent virágok számának arányából következtethetünk a fagykár mértékére és a várható termésmennyiségre is.

A fentiek tudatában válaszhatjuk meg a metszés erősségét is. Például sok virág esetén bátrabban odaállhatunk a fához, ha pedig kevés virágot számoltunk össze, akkor átgondoltan és részletekre kiterjedően kell metszeni.

Ahhoz, hogy ezt a módszert tökéletesítsük, természetesen pontosan ismerni kell a gyümölcsfák termőrészeit. Ha minden éveben elvégezzük a hajtatást, akkor egy idő után kialakul bennünk egy kép arról, hogy adott évjáratban milyen metszés módot választunk.

Én bevételt is szeretnék a gyümölcsösömből!

A cikk elején említettem, hogy azok számára is ajánlom ezt a módszert, akik akár bevételt is szeretnének a tulajdonukba került gyümölcsültetvényből, vegyes gyümölcsösből, vagy ezért telepíteni szeretnének.

Nekik a Főkertész.hu kertészeti szaktanácsadás szolgáltatását igénybevételét ajánlom, mivel így költségeket és éveket lehet megtakarítani az indulásnál. Továbbá az „Üzleti tervezés a kertészetben” című bejegyzésem is segítséget nyújthat számukra.

Figyelem!

A metszés előtti hajtatás csak termőre fordult, idősebb gyümölcsfáknál alkalmazható. Közvetlenül a gyümölcsfák ültetése utáni években nem ajánlott. Ennek rém egyszerű oka van: az új oltványoknak nincs vagy alig van termőrészük. Ha van is, akkor abban az esetben a választott koronaforma kialakítására kell figyelni az első 2-3 évben, mert ezzel alapozzuk meg a következő 20-25 évet.

Egy példa (körte) képekben a hajtatásról

Körte hajtatása: megszámoljuk a (vélt) termőrügyeket és a kihajtott termőrügyeket.

 

A körte egyik dárdájából nyíló termőrügy hajtatáskor

 

Körte dárdán kinyílt a körtevirágzat

Sajnos a dárdák többségében hajtásrügyek vannak.

 

Ezen a képen jobban látszik, hogy hajtások fejlődnek inkább. Ezért nagyon alapos, minden részletre kiterjedő metszés szükséges

 

 

További két példa képekben

Szilva virágrügyéből kinyílt virág

 

Őszibarack hajtás- és virágrügye a hajtatás első napjaiban

 

Jó megfigyelést, eredményes metszést és bő termést kívánok!


Metszésoktatás

Kérjen időpontot telefonon!

+36 30 29 28 112

info@fokertesz.hu


Ne maradjon Magyarországon zöldfelület jó gazda nélkül!

Hasznos volt a cikk? Kérlek egy megosztással segíts, hogy minél több kertészhez eljusson ez az információ



Szolgáltatások

Tekintse meg szolgáltatásaimat!