Hogyan vágjunk le nagy ágakat gyümölcsfáknál?

Három lépésben egy nagyon egyszerű, de hasznos gyakorlat az idős gyümölcsfák ápolásához és metszéséhez.

  1.  Alávágásnak hívjuk az első, alulról ejtett vágást, amit az ág feléig fűrészelünk be. Ez a legfontosabb lépés a nehéz és nagy ágak levágása előtt. Ha ezt nem tennénk meg, akkor a levágandó ág súlya alatt beleszakítanánk a gyümölcsfa törzsébe vagy a vázágba. A beszakadt seb pedig a kórokozók és károsítók melegágya lenne gyengítve a fa kondicióját.
  2. A második vágást felülről és az alávágásnál kijebb ejtjük meg. Ezúttal már teljesen átvágjuk az ágat.
  3. Ha nem akarunk további hajtásokat a kezelt részen, akkor ággyűrűre vágjuk vissza a megmaradt csonkot. Ha szeretnénk további kihajtásokat, akkor hagyunk egy pici csonkot, amelynek a rejtett rügyei aktivizálódnak. A vágott felületet mindkét esetben fagéllel fedjük le.

"A vágott felületet mindkét esetben fagéllel fedjük le."

 

 


Szolgáltatások

Tekintse meg szolgáltatásaimat!