A cseresznyefa megmentése

ÍGY MENTSD MEG A GYÜMÖLCSFÁDAT A KIVÁGÁSTÓL 5 lépésben!

Tél végén és kora tavasszal időszerű átvizsgálni a fákat, amíg nyugalomban vannak. A nagy sérülések így könnyebben kezelhetőek. Nagy ijedelmet tud okozni a kertészkedőknél, ha súlyosan károsodik a gyümölcsfa törzse. Ilyenkor kell meghozni egy ultranehéz döntést: kivágjuk vagy megmentsük a fát. Szentgotthárd egyik legszebb kertjében megmentettük.

Tavaly előtt augusztusban telefonon megkeresett az egyik ügyfelem azzal a kéréssel, hogy nézzek rá az egyik cseresznyefájára, mert a törzse súlyosan károsodott. A fát nem szeretné kivágni, mert néhány éve fordult termőre a rendszeresen termést hozó fa a család nagy örömére. Mivel éppen terepen voltam, ezért csak e-mailen tudtunk időpontot egyeztetni.

A helyszínen két cseresznyefa fogadott, amelyből az egyik törzsének a belseje szinte teljesen elhalt és bogarak másztak ki belőle az általuk fúrt járatokból. A kert gazdája, Woki Zoltán elmesélte, hogy májusban még nem volt látható tünete kívülről. Ahogy a kérget megbontotta, úgy tárta fel az egyre nagyobb korhadást a fa törzsében.

legyengült cseresznyefa

Gyér lombkorona és a gyengébb növekedés

Tehát amit elsőre meg lehetett állapítani, hogy ez rejtett sérülés és jóval korábban keletkezhetett. A gyér lombkorona és a gyengébb növekedés kórokozó gomba jelenlétét és a fa gyenge állapotát is mutatta. Azonban ennek az általános leromlásnak többféle oka is lehetett.

Az alábbiakban felsoroltam néhány példát is a lehetséges elsődleges okok közül, amelyek közül egy is a gyümölcsfa legyengüléséhez vezethet a gondos ápolás ellenére:

  1. helytelen metszés (pl. ágtorokban pangó víz, odúképződés)
  2. egyéb mechanikai sérülés vagy külső hatás (pl. damilos fűkasza)
  3. rossz növényvédelmi stratégia (akkor permetezünk, amikor a szomszéd)
  4. talaj (tápanyaghiány, rossz talaj tulajdonságok)
  5. gyökérsérülés (pl. cserebogár pajorok vagy pocok által)
  6. tápanyagáramlási zavar (pl. a háncsrész sérülése),
  7. túl terhelt fa (túl sok gyümölcs),
  8. forró nyár (öntözés hiánya miatti korai levélhullás a párologtatás csökkentésére)
  9. korai levélhullást okozó gomba (pl. Blumeriella jaapi), amelynek következtében nem tud a fa felkészülni a téli mélynyugalomra és fagyérzékenyebb lesz.
  10. téli felmelegedés (a fa kizökken a kényszernyugalomból)

Ha a fa „immunrendszere” legyengül az évek során a fent említett okok valamelyike miatt, akkor támadhatnak az úgy nevezett másodlagos károsítók. Ebben az esetben az elhalt részekbe járatokat rágó suta virágbogarak (Valgus hemipterus) pajorjai. A járatokban az imágókat (kifejlett rovar) láttuk meg először, de a talajt megbontva pajorokat (lárvákat) is találtunk.

suta virágbogarak (Valgus hemipterus)

 A suta virágbogár az elhalt részekből táplálkozik és ún. másodlagos kártevő

 

Miért nem vágtuk ki a fát?

A törzset és az egész fát vizuális módszerrel megvizsgálva látható, hogy a kalluszosodás elkezdődött. Ez azt jelenti, hogy a fa az elhalt részt elkezdte körbe nőni (lekerekített sebszélek) azzal a céllal, hogy megakadályozza a tovább terjedését és elválassza az egészséges résztől. Továbbá a törzs néhány helyen megvastagodott, amely a fa statikai megerősődését jelenti. Ezek a védekező mechanizmusok többek között annak köszönhetőek, hogy a fa újból erőre kapott.

A kivágás vagy megmentés eldöntésére szerencsére már vannak műszeres módszerek, amelyek elvégzése olyan fáknál javasolt, amelyek kidőlése már anyagi kárt is okozhat és vizuális módszerrel nem dönthető el a sorsa. Ha szerncsénk van, akkor a műszeres vizsgálat azt jelzi, hogy nem kell kivágni a fát és újból éveket várni, amíg az új csemete megnő.

gyümölcsfa sérült törzse

Nem kell kivágni a fát és újból éveket várni, amíg az új csemete megnő

Mi a teendő, ha már felfedeztük a sérülést a törzsön?

 Mielőtt végig vesszük a lépéseket megjegyzem, hogy minél előbb észrevesszük a sérülést, annál jobb. Mivel ez egy „műtét”, ezért nem csak a fa nyugalmi állapotában végezhető. A vegetációban végzett sebkezelést csak száraz időben végezzük!

Tehát lássuk a lépéseket:

  1. Készítsük össze a szerszámokat
    Csak éles és strapabíró (minőségi) szerszámokat használjunk: kacor, spakni, metszőolló, kés. Javaslom, hogy egy derékszíjra függesszük fel az összes szerszámot, hogy mindig kéznél legyen. Így elkerüljük azt a kérdést, hogy „hova is tettem a kést?”. További szerszám az ecset, vagy faápolási célra fenntartott festékszóró. Végül a fasebtapasz, ami még nagyon fontos a sebkezelésnél.
  2. Fel kell tárni az egész sebet
    Győződjünk meg róla, hogy az elhalt részeket eltávolítottuk, a sebszéleket kiegyenesítettük. Az a legjobb, ha egy sima felületet kapunk végül. Ez azért fontos, hogy könnyebben gyógyuljon a seb. Készüljünk fel arra az esetre is, hogy nem pár perces meló lesz ez a rész és "ne a legjobb szandálunkban" legyünk! A munka után mindig fertőtlenítsük a szerszámokat.
  3. Meg kell találni az okot
    A sebfeltárás közben és után vizsgáljuk meg a gyümölcsfa környezetét, hogy nincs-e olyan tényező, ami előidézhette (pl. a törzsre tekert drót, pocokjárat) a fa legyengülését és sérülését. Ha van kertnaplónk (a szakmában műveleti naplónak hívjuk), akkor nézzük meg az elmúlt évek ápolási munkáit és időpontjait, továbbá az időjárás alakulását és a permetezési naplót. Ha megtaláljuk az okot, akkor könnyebben válaszolunk rá.
  4. KIDÖNTENI VAGY ELDÖNTENI…
    …hogy maradjon-e a fa. Ezt a lépést már lehet, hogy a seb feltárásánál el tudjuk dönteni.  Vizsgáljuk meg a fa stabilitását. A fa korától is függ, valamint attól, hogy tudunk-e megfelelő támaszt készíteni.
  5. Le kell kenni a sebet fasebkezelővel
    A fasebkezelő a nagyobb sérülések lefedésére szolgál és lezárva a sebfelületet megakadályozza a károsítók (gomba, rovar) bekerülését a fába.
    Léteznek hígítható fasebkezelők, amelyeket a faápolásra fenntartott festékszóróba beletéve gyorsan lefújhatjuk a feltárt sebet és jelentős anyagot is spórolhatunk. Azonban aki először csinálja, annak az ecsetet ajánlom, hogy biztosra menjen, hogy a megfelelő vékony rétegben került fel a fasebtapasz és az egész sebet lefedi.  Ha a vegetáció végén, vagy elején történik a faápolás, akkor a sebkezelés után permetezzük le a fát rezes lemosóval is. Nagy hideg esetén a beteg fa törzsét jutával is be lehet tekerni.

sebkezelés gyümölcsfán

Le kell kenni a sebet fasebkezelővel

Hogyan előzhetjük meg a hasonló sérülés kialakulását?

A gyümölcsfák is folyamatos törődést igényelnek. A zöldséges kertnél bevett szokás a vetésterv. Ehhez hasonlóan a gyümölcsfák ápolásáról is készítsünk tervet, majd az elvégzett munkáról vezessünk kertnaplót. A kertnapló lehet akár egy kockás füzet is.

A gyümölcstermesztő gazdáknak mindig van egy metszőolló a kezében az ültetvény bejárásakor és bele-belecsipegetnek egy-egy fába télen-nyáron. Így hamarabb észreveszik, ha valami nem stimmel a gyümölcsösben és könnyeben megtalálják az okot. Ezért én is azt javaslom, hogy amikor kimegyünk a kertbe, akkor legyen nálunk metszőolló, hogy például az elszáradt vagy beteg részeket azonnal le tudjuk vágni és kivinni a kertből. Érdemes a törzset is finoman megkopogtatni néha, mert a korhadt résznek más hangja van mint az egészségesnek.

A mi esetünkben a sebkezelésünk sikeres volt, amelyet az alábbi kép összeállítás is bizonyít Woki Zoltán, kert tulajdonos megjegyzésével:

„Elég szépen volt termés mindkét fán, a beteg fán is. 2 héten keresztül azt ettük, volt gyümölcsleves, sütemény, befőztünk több üveggel és még lekvárt is csináltunk”

Cseresznyefa télen támasszalCserszenyefa tavaszi virágzása

 

Cseresznyefa fejlődő termésselElég szépen volt termés mindkét fán, a beteg fán is. 2 héten keresztül azt ettük, volt gyümölcsleves, sütemény, befőztünk több üveggel és még lekvárt is csináltunk

Elég szépen volt termés mindkét fán, a beteg fán is. 2 héten keresztül azt ettük, volt gyümölcsleves, sütemény, befőztünk több üveggel és még lekvárt is csináltunkElég szépen volt termés mindkét fán, a beteg fán is. 2 héten keresztül azt ettük, volt gyümölcsleves, sütemény, befőztünk több üveggel és még lekvárt is csináltunk

Elég szépen volt termés mindkét fán, a beteg fán is. 2 héten keresztül azt ettük, volt gyümölcsleves, sütemény, befőztünk több üveggel és még lekvárt is csináltunk

Köszönöm a képeket Woki Zoltánnak.

 

Ne maradjon Magyarországon zöldfelület jó gazda nélkül!

 

Metszésoktatás

Kérjen időpontot telefonon!

+36 30 29 28 112

info@fokertesz.hu


Ne maradjon Magyarországon zöldfelület jó gazda nélkül!

Hasznos volt a cikk? Kérlek egy megosztással segíts, hogy minél több kertészhez eljusson ez az információ

 


Szolgáltatások

Tekintse meg szolgáltatásaimat!