Ezért lesz fekete a dióburok

Telt ház előtt zajlott le Körmenden a Dió Szakmai Nap. A dió szakmai napot a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Intézet, a Főkertész.hu és a Gyümölcs.org közösen szervezte kezdő vagy telepítést fontolgató termesztőknek. Megérte Körmendre eljönni.

Dió Szakmai Nap Körmenden 2019. november 6-án

Dió Szakmai Nap Körmenden 2019. november 6-án.

A célunk között szerepelt a workshop jelleg megtartása, amelynek folyamán az előadásokon kívül kötetlen beszélgetésekben adtunk teret a termesztők tapasztalatainak megvitatására. Reményeink szerint születtek új szakmai kapcsolatok a megjelentek között is.

Dió Szakmai Nap Körmenden 2019. november 6-án.

A szakmai nap elején Gyökös Gergő (Főkertész.hu), a körmendi Dió Szakmai Nap főszervezője köszöntötte a megjelenteket és a vendég előadókat. Örömét fejezte ki, hogy ez a nap vidéken is létrejöhetett és reméli a folytatást is.

A hét előadásból álló szakmai napot Dr. Bujdosó Géza a NAIK GYDKI dió-kutatója nyitotta meg. A nap első részében a dió termőhely választásáról, a megfelelő minőségű dióoltványról, a fajtaválasztásról és a dió művelési rendszeréről volt szó. Dr. Bujdosó Gézától és Mendel Ákostól, a Gyümölcs.org állandó előadóitól megtudtuk, hogy aki minőségi dió ültetvényt tervez létesíteni, annak az első osztályú dióoltványt kell beszereznie. Igaz, hogy drágább, de visszahozza az árát.

Mendel Ákos, Gyümölcs.org
Kattintson a képre!
Köszönöm, ha a Főkertész.hu oldalamra hivatkozik!

A fajtaválasztásnál, ami a következő évtizedekre is meghatározhatja a bevételt a két legfontosabb szempont az adott fajta minőségi tulajdonságai (termésminőség, magbél arány, átmérő, érési idő) és a betegség fogékonysága a Xantomónászos baktériummal szemben. A művelési rendszer tervezésénél feltétlenül ajánlatos kerítést tervezni és biztosítani az öntözés feltételeit.  Az első blokk végén a diótermesztés technológiai lépéseibe nyerhettünk betekintést nagy üzemi körülmények között.

Dr. Bujdosó Géza, Gyümölcs.org
Kattintson a képre!

A negyedik előadást követően rövid szünetet terveztünk. Azonban ez egy kicsit hosszabbra sikeredett, mivel a tapasztalatok elkezdek gazdát cserélni a termesztők között.

A nap második részében a dió növényvédelméről volt szó. Varjas Virág a NAIK GYDKI munkatársa kezdte a dió baktériumos és gombás betegségeivel. Kiemelte: ha tavasszal nem tudjuk megfogni a baktériumos fertőzést, akkor a szezon későbbi részében már ne számítsunk nagy termésmennyiségre.

Varjas Virág,NAIK GYDKI
Kattintson a képre!

Az utolsó két előadást Gyökös Gergő (Főkertész.hu) tartotta a dió állati kártevőiről és növényvédelmi tervéről. Az előadásait úgy állította össze, hogy az a jövőben megkönnyítse a kommunikációt a termesztők és a szaktanácsadók, illetve növényorvosok között. Részletesebben beszélt többek között a hazánkban néhány év óta jelen lévő, a dióburok feketedését okozó nyugati dióburok-fúrólégy életmódjáról és előrejelzéséről, valamint egy példán keresztül bemutatta a növényvédelmi terv készítését és használatát. Kiemelte, hogy az Európai Unióban már kötelező az integrált növényvédelmi szempontokat alkalmazni.

Gyökös Gergő, Főkertész.hu
Kattintson a képre!

Az előadásokat kérdések sora zárta, majd a pogácsa, tea és kávé elfogyasztása mellett folytatódott a szünetben elkezdett szakmai tapasztalatcsere.

 

Ne felejtsen el a Főkertész.hu-ra hivatkozni kapcsolatfelvételkor!

Ezt előre is köszönöm.

Metszésoktatás

Kérjen időpontot telefonon!

+36 30 29 28 112

info@fokertesz.hu


Ne maradjon Magyarországon zöldfelület jó gazda nélkül!

Hasznos volt a cikk? Kérlek egy megosztással segíts, hogy minél több kertészhez eljusson ez az információ

 

 

 


Szolgáltatások

Tekintse meg szolgáltatásaimat!