Tűzelhalás? Nem biztos.

Tűzelhalás vagy hajtáshervasztó darázs? Ezt sokan összekeverik, és feleslegesen permeteznek, vagy vágják ki a gyümölcsfájukat.  A körtefák és más rokon fajok hajtásvégei több ok miatt hervadhatnak, de könnyű eldönteni, hogy a baktériumos tűzelhalással (Erwinia amylovora) vagy a hajtáshervasztó darázzsal (Janus compressus) van dolgunk. Az utóbbi károsító járt a körmendi obeliszknél.

Obeliszk a körmendi Várkertben

A körmendi várkert közepén emelt obeliszk
(1810-ben emeltették és 15 méter magas)


A két károsítónak a tünete első ránézésre nagyon hasonló, mert mindkettőnél visszahajlanak a hajtásvégek. Mégis óriási különbség van közöttük: a tűzelhalás (Erwinia amylovora) kísérő tünete a baktériumnyálka, a hajtáshervasztó darázsé (Janus compressus) pedig a hajtáson lévő szúrásnyomok.

Az utóbbi kártételét mutatom be az alábbiakban azért, hogy ne a fűrészt, hanem a metszőollót fogjuk meg először.

A hajtáshervasztó darázs fő tápnövénye a termesztett körte és vadkörte, de megfigyelhető almán, naspolyán és birsen is. Körmenden az Obeliszk tövében található vadkörtén és a Bástya utcában lévő galagonya fák egyes hajtásvégein található meg a kártétele.

Vadkörte az obeliszk tövében.

Az obeliszk tövében lévő vadkörte


 

A kártételét (kárképét) nagyon könnyű felismerni. A friss körtehajtás tavasszal fonnyadva lekonyul, majd fokozatosan elszárad. A hervadást a hajtáson csavarvonal mentén sorakozó 15-30 sötét szúrásnyom és később a hajtásban járatot készítő lárva okozza.

Hajtáshervasztó darázs kártétele vadkörtén a körmendi Obeliszknél

A hajtáshervasztó darázs (Janus compressus) kárképe

Az egynemzedékes rovar lárvaként telel át a fertőzött hajtásban, majd áprilisban bábozódik és a kikelt imágó (kifejlett rovar) május elején rajzik. Napos időben szurkálja meg csavarvonal mentén a hajtásokat és annak ellenére, hogy 15-30 szúrás nyom is lehet hajtásonként, csak egy tojást rak. A hajtás ilyenkor szinte azonnal hervadni kezd és a belsejében lévő lárva augusztusig rág, majd felkészül a télre és a következő évre.

Hajtáshervasztó darázs (Janu compressus) kártétele

A hajtáshervasztó darázs (Janus compressus)
sötét szúrásnyomai a friss hajtás végén

A legjobb védekezési mód ellene az, ha a fertőzött hajtásokat levágjuk, mert így megakadályozhatjuk a rovar lárvájának áttelelését. Ez a védekezési forma nem csak környezetbarát, hanem pénztárcakímélő is. Mivel nagy kárt ritkán okoz, ezért vegyszeres védekezésre a legtöbb esetben nincs szükség.

Aki biztosra akar menni a hajtáshervasztó darázs kárképének felismerésében, az idén májusban megtekintheti a kárképét a körmendi obeliszk tövében található vadkörtén.

 

Ne maradjon Magyarországon zöldfelület jó gazda nélkül!

 

Metszésoktatás

Kérjen időpontot telefonon!

+36 30 29 28 112

info@fokertesz.hu


Ne maradjon Magyarországon zöldfelület jó gazda nélkül!

Hasznos volt a cikk? Kérlek egy megosztással segíts, hogy minél több kertészhez eljusson ez az információ


 


Szolgáltatások

Tekintse meg szolgáltatásaimat!