Mitől száradt ki a boglárkacserjém?

A tuja és a buxus után a boglárkacserje fenntartása is drágább lesz egy, a hazánkban megjelent új kórokozótól.

FRISSÍTÉS (2020.08.30.): Vas megye és Baranya megye után Pest megyében is megjelent a kórokozó. Vajon még hol? +1 tapasztalat

Egyik kedves Olvasómtól, Viktortól kaptam visszajelzést, hogy Üllőn is megjelent a Boglárkacserje levél- és szárfoltosodása. Sajnos mindkét tövet meg kellett szüntetnie. 

Bíztató tapasztalat lehet szintén egy kedves Olvasómtól, hogy a tavasszal erősen visszavágott fertőzött boglárkacserje újból kihajtott és augusztus eljétől újból virágzott és díszítette a kertet. A kérdés csak az, hogy fel tud-e készülni a télre? Reméljük igen!

A közparkok és házi kertek kedvelt dísznövényéről, a tavasszal virágzó boglárkacserjéről (Kerria japonica) remek díszítőértékén kívül köztudott, hogy gyakorlatilag nem igényel különösebb ápolási munkát a nyári metszésen kívül.

 

Boglárkacserje teljes virágzásban
Körmenden 2019 tavaszán

Azonban három éve Magyarországon is megjelent egy új kórokozó, a Blumeriella kerriae, amely a boglárkacserje hajtásainak elszáradását, majd levélhullását okozza.


Kertészmérnököknek és főkertészeknek!

A kórokozó gomba fő jellemzői:


Ha tovább terjed ezt a betegséget okozó gomba, akkor a növények, illetve növényállományok fenntartása nagyobb szaktudást fog igényelni és jóval drágább lesz. Emiatt a települések zöldfelület-gazdálkodásában és a házi kertekben megfontolandó az új boglárkacserjék ültetése, illetve a meglévők cseréje.

A boglárkacserje levél- és szárfoltosodása
(
Blumeriella kerriae)
Körmenden 2020 tavaszán

 

Mit lehet tudni erről a kórokozóról?

A kórokozó gomba ivartalan alakját (Cylindrosporium kerriae) kicsivel több, mint 100 éve írták le az Amerikai Egyesült Államokban. Európában 2014-ben az Egyesült Királyságban jegyezték fel először, Németországban és Magyarországon három éve jelentették az első eseteket. Hazánkban Dóber János és munkatársai (Vas Megyei Kormányhivatal, AKF, Növény és talajvédelmi Osztály) azonosították először Vas megyében. 2020 tavaszán Körmenden is megjelent a károsító, és valószínűleg Baranya megyében, egy Pécs melletti településen is ez okozhatta a boglárkacserje hirtelen elszáradását.

Sajnos a betegséget elég nehéz kordában tartani, mivel a száron és levélen megjelenő foltokban rengeteg spóra képződik. Jó hír azonban, hogy eddigi ismereteink szerint ez a gomba csak a boglárkacserjét fertőzi meg, így nem veszélyes a kertünkben található többi dísznövényre.

A betegség tünetei:

Boglárkacserje levél- és szárfoltosodása
foltok a száron
Körmenden 2020 tavaszán

A betegség lefolyása:

A kórokozó a nedves időjárási körülményeket kedveli. Párás körülmények között számtalan spórát képez a levélen és száron megjelenő foltokban. A spórák a növények között széllel, esőcseppekkel és nem megfelelően fertőtlenített szerszámok segítségével terjednek. A gomba az ősszel lehullott levelekben, valamint a száron maradó foltokban képes áttelelni, majd tavasszal újra fertőzni. Az Egyesült Királyságban a megfigyelések szerint egész évben fertőz. Az ivaros termőtest (apotécium) jelenlétét Európában még nem figyelték meg.

Boglárkacserje levél- és szárfoltosodása
tünet a száron
Körmenden 2020 tavaszán

 

Mit tehetünk a betegség ellen?

Koncentráljunk a megelőzésre! A kémiai és a mechanikai (pl. visszavágás) növényvédelmet együttesen kell használni.

A következőkben ezt írom le 4 lépésben:

  1. Ősszel vagy legkésőbb tavasszal a lehullott leveleket a talajba kell forgatni, vagy összegyűjteni és megsemmisíteni.
  2. A fertőzött vesszőket el kell távolítani és megsemmisíteni. Erős fertőzés esetén a fertőzött növényeket erősen vissza kell vágni.
  3. A házi komposztba a fertőzött növényi részeket nem szabad beletenni, mivel a komposzt hőmérséklete ritkán éri el azt a hőfokot, amely megöli a gombát.
  4. Annak ellenére, hogy még nincs kialakult recept a kémiai védekezésre, a visszavágás után az új növedéket a következő gombaölő szerekkel (A növényvédőszerek engedélyokiratát mindig ellenőrizzük!) próbálhatjuk megvédeni az előírt dózisban:

► kiskert-tulajdonosok részére ajánlott szerek: bordói lé vagy más réztartalmú szerek, Dithane M 45, Topas 100 EC és Saprol Rózsa,

 ► II. forgalmi kategóriás készítmények: Antracol 70 WG és Folicur Solo.

Ne maradjon Magyarországon zöldfelület jó gazda nélkül!

 

Fakataszter készítése

Kérjen időpontot telefonon!

+36 30 29 28 112

info@fokertesz.hu


Ne maradjon Magyarországon zöldfelület jó gazda nélkül!

Hasznos volt a cikk? Kérlek egy megosztással segíts, hogy minél több kertészhez eljusson ez az információ

Forrás:

Dóber János: Megjelent az országban a boglárkacserje levél-, és szárfoltosodása

 Kerria twig and leaf blight

Blatt- und Triebsterben an Kerria


 

 

 

 


Szolgáltatások

Tekintse meg szolgáltatásaimat!