Jákon is károsít a nyugati dióburok-fúrólégy


A hétvégén Jákon jártunk, és a jáki múzeum előtti diófán is megtaláltam a 2011 óta hazánkban is terjedő nyugati dióburok-fúrólégy kártételét, ami miatt a házi kertekből eltűnhet a diófa.

Gyümölcstermesztő szakmérnökként minden kirándulás alkalmával megnézem a közterületeken található gyümölcsfákat is, mivel számtalan új dolgot rejthetnek magukban. Így tettem Jákon is, ahol egy rövid sétát tettünk a jáki templomnál. A múzeum előtt lévő diófa termései között sok volt a fekete színű, ezért egyet leszedtem, készítettem róla néhány képet és egy felvételt is. Az alábbiakban röviden bemutatom a dió új kártevőjét, ami miatt a házi kertekből eltűnhet a diófa.


Kertészmérnököknek és gyümölcstermesztőknek gyors infó

A nyugati dióburok-fúrólégy fő jellemzői: 


Ha a kertünkben lévő diófa terméseit jobban szemügyre vesszük, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy nagyon sok diónál a zöld dióburok részben vagy teljesen fekete lett. Amikor a fekete, nyálkás részt megkapargatjuk, akkor előkerülnek a nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) lárvái.

A hazánkban néhány éve jelenlévő új kártevő kártételével a Dunántúlon sajnos már könnyen találkozhatunk útszéli diófasorokban, házi kertekben, városok parkjaiban. Az ország keleti felébe ezekben az években érhet oda ez a faj, amely a cseresznyelégy rokona.

Életmód, kártétel röviden

Az egy nemzedékes faj július elejétől szeptember végéig, vagy a dióburok felrepedéséig támadja a dió terméseit. A talajban báb alakban telelő faj július első napjaiban kel ki, majd az imágó (kifejlett rovar) rászáll a termésre és a tojásait a burokba rakja le („befúr a burokba”). A tojásból kikelő lárvák a burokból táplálkoznak. Ezzel egyidőben jelennek meg a fekete vizenyős foltok a zöld dióburok felületén. A lárva (nyű) később kijön a burokból, a földre pottyan, majd ismét bebábozódik a következő év júliusáig.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) kártétele és lárvái  Jákon a múzeum előtt 2020 szeptember elején

A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele és lárvái
 Jákon a múzeum előtt 2020 szeptember elején

De miért ilyen káros ez a dióburok-fúrólégy?

A diófát sok házi kertben azért is ültették, mert az árnyék mellett rengeteg terméssel ajándékozta meg a kert gazdáját úgy, hogy gyakorlatilag nem igényelt növényvédelmi kezelést. A dió lepotyogott a fáról, mi összegyűjtöttük, megettük, dióssüteményt készítettünk belőle vagy elraktároztuk.

A nyugati dióburok-fúrólégy megjelenésével a diótermés mennyisége akár nullára is redukálódhat. Fontos tudni, hogy a nyüvek nem rágnak be a termésbe (az a gabonalégy vagy az almamoly), de lehetetlen lesz megtisztítani normálisan a diót. Előfordulhat, hogy a dióbélnek semmi baja nem lesz, azonban a sérült dióburok más gombás betegséget is elkaphat, amitől ehetetlen lesz a dióbél is.

A nyüvek a termésbe nem rágnak be, de számos további kórokozót vonzanak és fekete lesz a dióburok
Jákon a múzeum előtt 2020 szeptember elején

Hogyan védjük meg a diófákat?

Az alábbiakban három lehetőséget mutatok be:

  1. Biológiai védekezés: nálunk a biológiai védekezés még nem megoldott. Néhány természetes ellensége azért létezik, de legtöbbször a hatékonyságuk alacsony. Például a tojásokat ragadozó atkák és bogarak eszik meg; a lárvákat ragadozó hangyák és néhány pókfaj ritkítja; a kifejlett legyeket pedig madarak kapják el. Ezek a természetes ellenségek még csak Észak Amerikában fellelhetők.

Házi kertekben ideális lenne a diófák alatt baromfik vagy más szárnyas fajok tartása, amelyek a talajra eső lárvákat vagy bábokat csipegetik fel.

  1. Mechanikai védekezés: a fertőzött diókat a lárvák távozása előtt össze kell gyűjteni és megsemmisíteni. Ha már a földön van, akkor októberig gyűjtsük össze a rossz terméseket. Ezzel a munkaművelettel is csökkenthetjük a következő év fertőzéseit.

  2. Permetezés: a dióburok-fúrólégy rajzását zöldessárga ragacslap-színcsapdákkal jelzik és egészen a dióburok felrepedéséig szinte két hetente kezelni kell a fákat a hazánkban engedélyezett növényvédőszerekkel. Ez, valljuk be, házi kertekben kivitelezhetetlen.

Video!

A képre kattintva a videó elindul a Főkertész.hu - Gyökös Gergő okl. kertészmérnök Facebook oldalán

Akkor ültessünk diófát a jövőben?

Dióültetvényeket igen, mert a technológiai háttér adott lesz. Házi kertekben megfontolandó. A jelenlegi helyzetben más alternatívát kell találni. Valószínűleg a természetes ellenségek is átjönnek majd ritkítani a kártevő populációját, de azt nem tudjuk, hogy mikor és milyen hatásfokkal. Baromfi telepítése a fák alá is akkor lenne a leghatékonyabb, ha az adott településen minden diófa alatt lenne.

A jövőben talán a permetező drónok jelenthetnek megoldást miután létrehozták a megfelelő jogi hátteret a repülésükhöz. Ám hozzá kell tenni, hogy az egyedi kezelés nem biztos, hogy elég lesz és persze a lakott területen való permetezés komoly szervezőmunkát igényel (diófa-kataszter koordinátákkal, engedélyezett növényvédőszer) amellett, hogy nem éppen környezetbarát és olcsó.

 

Metszésoktatás

Kérjen időpontot telefonon!

+36 30 29 28 112

info@fokertesz.hu


Ne maradjon Magyarországon zöldfelület jó gazda nélkül!

Hasznos volt a cikk? Kérlek egy megosztással segíts, hogy minél több kertészhez eljusson ez az információ

Forrás:

Wikipedia

Alston et al (2015): Walnut Husk Fly. Utah Pests.

Gyümölcs.org

UC IPM Pest Management Guidelines: Walnut

 


Szolgáltatások

Tekintse meg szolgáltatásaimat!