A naspolya érési ideje, tárolása - és egy recept

A  sütemény elkészítése (részletek a videóban) mellett beszélgettünk a naspolya történetéről, érési idejéről és tárolásáról is. (A Főkertész.hu az M2 Petőfi Tv Én vagyok itt című műsor tavalyi adásban.) A naspolya kezdő kertészeknek is ajánlott.

KLIKK a KÉPRE a VIDEÓHOZ!

 

Metszés oktatása házikertben

Kérjen időpontot telefonon!

+36 30 29 28 112

info@fokertesz.hu

 

A naspolya a rózsafélék családjába tartozik. Kezdő kertészek bátran ültethetik, mert rendszeresen, bőven terem; nem igényel nagy gondozást és egy fát is elég a kertbe ültetni.

A naspolya utóérő. November közepétől már lehet szedni, de egészen decemberig (az első fagyokig) fent lehet hagyni a fán. Az utóérő gyümölcs azt jelenti, hogy amikor leszedjük, akkor nem biztos, hogy lehet már fogyasztani. Ilyenkor tárolni kell 1-2 hétig ahhoz, hogy a belseje igazi lekvárszerű legyen. Ha  keményen, tárolásra szedjük, akkor sorozva kell szellős helyen tárolni addig, amíg fogyasztás érett nem lesz.

A naspolya egyik nagy előnye, hogy decemberben érik, amikor nincs friss gyümölcs a piacon. Így az egyetlen vitaminforrás ebben az időszakban. Régebben a termését elsődlegesen gyógynövénynek használták: gyulladáscsökkentőnek, emésztésjavítónak; magas a  C-vitamin tartalma, magas a vastartalma; a diabéteszesek is ehetik.

Zsigmond király uralkodása kezdetén, 1395-ben említik az első oklevelek ezt a gyümölcsöt, ami így több, mint hatszáz éve került Magyarországra Ázsiából Olaszországon keresztül. Régebben hazánk az északi határa volt ennek a melegkedvelő növénynek, azonban a klíma-változás következtében mára már egész Európában elterjedt. 

KLIKK a KÉPRE a VIDEÓHOZ!


Mit mikor metszünk?

Ne maradjon Magyarországon zöldfelület jó gazda nélkül!

Hasznos volt a cikk? Kérlek egy megosztással segíts, hogy minél több kertészhez eljusson ez az információ!


Szolgáltatások

Tekintse meg szolgáltatásaimat!